maandag 11 augustus 2008

Technologische achterstand?

Afrika komt inderdaad steeds een stuk later dan Europa en de Verenigde Staten als het op technologie aankomt, maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Terwijl wij geëvolueerd zijn van de telegraaf naar de vaste telefoonlijn en uiteindelijk naar de gsm, worden hier meteen gsm’s gebruikt. Zo vermijden ze nutteloze investeringen in vaste telefoonlijnen en focussen ze vooral op het feit dat er netwerkverbindingen moeten zijn in het hele land. Hetzelfde verhaal voor het internet. Zodra er ergens een gsmverbinding is, kan men draadloos internet gebruiken.

Ook met andere technologieën maakt men meteen een grote sprong. Energie is zo’n voorbeeld. Momenteel heeft slechts 6% van de bevolking toegang tot elektriciteit. In plaats van overal kabels te gaan trekken, gaat men nu na hoe men hernieuwbare energie kan inzetten. Ze gebruiken rivieren voor kleine hydroelektriciteitscentrales, zonnepannelen worden al hier en daar gebruikt om afgelegen dorpjes van elektriciteit te voorzien (toch een stuk efficiënter dan de dure infrastructuurwerken om kabels te trekken), in verschillende gevangenissen wordt al elektriciteit gegenereerd op basis van biogas en momenteel worden de mogelijkheden voor windenergie onderzocht. Misschien zal dit land in de toekomst veel minder afhankelijk zijn van het buitenland voor hun energie dan wij en ze hebben ook de kans om de ernstige milieuproblemen zoals wij ze kennen preventief aan te pakken. Hopelijk grijpen ze ook die kans. Ze hebben een industrialiseringsproces nodig, maar het zou veel ‘properder’ kunnen gebeuren dan dat het bij ons gebeurd is. De kennis om het beter te doen is er, nu nog de investeringen.

De investeringen zijn uiteraard nog de grote hindernis. In veel sectoren is de investering om meteen de nieuwe technologieën te gaan gebruiken veel te groot, bijvoorbeeld in de landbouw. Dat maakt het niet altijd makkelijk. Men weet dat alles efficiënter kan, dat de technologie er is, maar dat men niet het geld heeft om er gebruik van te maken. Bij ons was men er vroeger waarschijnlijk van overtuigd dat men op de beste manier bezig was. Men kende de verbeterde technologieën nog niet. Veranderingen kwamen er geleidelijk aan en werden ook geleidelijk aan geïmplementeerd. Men had niet de kennis of weet van technologie die hun werk lichter kon maken. Wat niet weet, niet deert. Hier weet men dat wel, maar is het onbereikbaar. Niet makkelijk.

Geen opmerkingen: